Ovce, kozly, všechny do jednoho pytle?

3. 3. 2015 12:00
Rubrika: Nezařazené

Často se setkáme s nabádáním, abychom všechny neházeli do jednoho pytle. Je tím v dobré víře myšleno rozdělit dotyčnou skupinu lidí na ty "opravdu špatné" a ty, kteří mají tu smůlu, že patří ke stejné skupině.

Když je řeč o ďáblovi, je to často v kontextu rozdělení. Nechci mu teď dělat nějakou reklamu. Ale on dobře ví, jak je důležité rozdělit. Rozdělit a postupně zničit. V Silmarillionu od Tolkiena se dočteme, že v jedné velké bitvě zlo porazilo dobro ne tak, že mělo větší armádu a sebelepší zbraně, ale o výsledku se nakonec rozhodlo tím, že se vlastní postavili proti vlastním.

Rozdělit, zničit.

Jak je to s tím házením do jednoho pytle? Neměli bychom tedy všechny házet do jednoho pytle? Myslím, že ano. Do kterého? Do pytle lásky. Nebo Bůh nemiluje všechny bez rozdílu? Dokaž mi opak a já zjistím, že jsem celý život ateista.

Jak je to tedy s tím rozdělením na ovečky a kozly, jak to čteme v evangeliu? Kdo jsou ty ovce a kdo kozlové?

Mt 25, 31 - 33  ekumenický překlad

Až přijde Syn člověka ve své slávě a všichni andělé s ním, posadí se na trůnu své slávy; a budou před něho shromážděny všechny národy. I oddělí jedny od druhých, jako pastýř odděluje ovce od kozlů, ovce postaví po pravici a kozly po levici.

Píše se tam o oddělení jedněch od druhých, tedy těch, kteří si svoji příslušnost už přinesli. Tím myšleno těch, kteří se sami vzdali "ovcovství" a prohlásili se kozly. "Já k nim nepatřím, já se k nim neznám..." vykřikují. To je láska?

A ještě jedna věc - pastýř odděluje. Dobrý pastýř, nikomu jinému to nenáleží. Pokud řeknu: "Ty jsi ovce, ty jsi kozel..." nehraju si tím na pastýře? Ale falešného pastýře, proto mi dobrý pastýř řekne: "Postav se po levici!"

To vše platí o lidech. Pak přichází na řadu skutky, chování, jednání, smýšlení, slova...

Tam je potřeba pečlivě třídit! Zrno od plev. Přes jaké síto? Přes síto Ducha Svatého. Co je z lásky, co z nelásky.

Neposuzujme lidi, posuzujme jejich skutky. Spravedlivě, měřítkem lásky. Odsouzením bližního sebe odsuzujeme, pohrdáním na sebe vztáhneme pohrdnutí. Jsem pyšný, že něco dělám dobře a vidím, jak ten tam pode mnou to dělá blbě? Zítra budu na jeho místě! Pýcha předchází...

Nebo je to všechno jeden velký omyl? Neváhejte komentovat, já vás neodsoudím :-) , maximálně s vámi nebudu souhlasit :-D

Bože, Duchu Svatý, pomoz mi, abych všechny zahrnoval do pytle lásky!

 

Zobrazeno 684×

Komentáře

DavS

dobré zamyšlení...myslím že, je to tak trochu každodenní boj v nás samých, protože v každém z nás je spousta dobrého, ale i spousta špatného, tak proto bychom neměli posuzovat druhé ani je rozdělovat na "dobré" a "špatné", ale spíš bych řekl, že je rozlišovat na lidi mě "blízké" a "cizí".

KMirjam

Ok. Bůh nás všechny miluje stejně, "hází do jednoho pytle lásky", ovšem to proto, že vstupuje do každého jednotlivého života, každého z nás zná a volá jednotlivě. Pak ovšem je nutné specifikovat i projevy této lásky, protože i ta může mít rozmanitě podob. Myslím, že právě v pojetí a projevech lásky vzniká nejvíce rozporů, dokud jsme lidmi.
Jinak rčení o "jednom pytli" se spíše vztahuje na pytle v nichž se část dotčených necítí právem a také tam právem nebývá. Týká se totiž názorů, jichž je jako lidí, třebaže se někteří částečně shodují. Pytel lásky je ten, ve kterém je/by byl, každý rád. Je to totiž pytel, kde má místo každý, kdo nebyl předtím vhozen, či sám vhazoval, do "jedoho pytle" s jinými v rámci svých názorů. :)
Díky za článek

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.