Kterého jsi v chrámě porodila, aneb jak se modlíme růženec, když nám to zrovna moc nemyslí

14. 10. 2013 17:43
Rubrika: Nezařazené

Určitě znáte tu situaci, kdy je vám modlitba růžence natolik automatická, že během ní už bez problému zvládáte vykonávat činnosti, jako je plánování pátečního večera, přemýšlení nad původem trhlin ve zdivu naproti vás, příprava večeře, protáčení zrnek růžence kolem osy a jejich následné dotlačení na konec řádku, hledání ztracené propisky, či odpovídání na sms zprávy, nebo třeba vymýšlení omluvy (výmluvy?) na nesplněný úkol. Pokud se pravidelně modlíte růženec, při troše tréninku se z vás brzy stávají skuteční profíci ve věnování se více věcem současně, a to dokonce bez ohledu na pohlaví. Přinejmenším se často nevěnujeme jen vlastnímu růženci. Zajímavým výsledkem je pak nezřídka naše nezáměrně uplatněná kreativita, konkrétně v tvorbě přívlastků, kterými častujeme plod života Panny Marie, Ježíše. A že kreativitě se meze nekladou pak záhy zjistíme, když mimochodem zabrousíme zpátky k tomu růženci, jehož desátek jsme úspěšně zakončili patnáctým zdrávasem (výsada prstařů*) za rozjímání nad tajemstvím "který byl pro nás trním ukřižován".

Ano, není těžké se splést, že v Káni místo božské moci zjevil svou slávu. Ale taková náhoda mě dnes inspirovala napsat tento článek a pokusit se dát dohromady perličky ze života Svaté rodiny, které se mimoděk můžeme dozvědět svým komolením tajemství růženců:

 

-který tě, Panno, trním korunoval

-kterého jsi v Betlémě navštívila

-se kterým jsi Alžbětu nalezla (obětovala, porodila, počala...)

-který se pro nás v nebí potil

 

Víc mě pro tento okamžik nenapadá, ale můžete rozšířit sbírku...

Na závěr bych chtěl podotknout, že mým záměrem není nějak zlehčovat modlitbu růžence, spíše přimět k dalšímu zamyšlení nad ním. Třeba jej budete pro tento fórek mít zase o trochu raději. Nebo se jej zrovna pomodlíme, to by bylo ostatně úplně nejlepší, ju?

 

*prstař = ten, co se modlí růženec na prstech

Zobrazeno 995×

Komentáře

terenka

Úplně se v tom vidím :) (S kterým jsi Alžbětu porodila je asi nejčastější..)

Petr Steinbauer (PetrST)

Já se to modlím za střízliva :D

MarunkaBerunka

Honzo, díky! Fakt se v tom vidím a momentálně se i docela stydím a dávám si přesevzetí pokusit se o změnu...:-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.